Kia Owners Club Forum banner

Problemy z kluczem/immobilizerem

1 reading
6.4K views 13 replies 7 participants last post by  stephaniesmccrea  
#1 · (Edited)
Moja dziewczyna jeździ Kia Picanto z 2011 roku, a ostatnio składany kluczyk się zaciął i sprawiał trudności, więc kupiłem pusty zamiennik na eBayu wraz z kilkoma zapasowymi pinami do kluczyka i przeniosłem wszystko ze starej obudowy do nowej.

Postępowałem zgodnie z instrukcją na YouTube, która pokazywała najlepszy sposób postępowania. Polegało to na stopieniu tyłu obudowy lutownicą, aby uwolnić chip immobilizera z jego przyklejonego miejsca. Byłem trochę niepewny co do tego kroku, ale robiłem to powoli i zadziałało świetnie. Kiedy złożyłem nowy kluczyk z powrotem, chip i wszystko, przetestowałem kluczyk i otworzył i uruchomił samochód bez problemu.

Następnym razem, gdy próbowała prowadzić samochód, nie chciał się uruchomić (silnik kręcił bez problemu, ale nie odpalał). Wydaje mi się, że to problem z immobilizerem..

W tym momencie pomyślałem, że może uszkodziłem chip, usuwając go, więc wyciągnęliśmy zapasowy kluczyk z zamiarem zlecenia ślusarzowi sklonowania chipa, aby umieścić go w kluczyku Frankensteina.

Teraz okazuje się, że zapasowy kluczyk również nie uruchamia samochodu. Dokładnie ten sam problem - kręci, ale nie odpala. Kontrolka immobilizera na desce rozdzielczej zapala się na 30 sekund po przekręceniu któregokolwiek kluczyka do pierwszej pozycji, co sugeruje, że wykrywa immobilizer, ale bez względu na to, co robię, nie mogę zmusić żadnego z kluczyków do uruchomienia samochodu.

Czy ktoś ma jakieś sugestie, nie licząc zabrania go do Kia i ściągania mi spodni.

Jak można sobie wyobrazić, dostaję sporo batów w domu za to, że w ogóle się w to zaangażowałem 🤦‍♂️, więc wszelka pomoc byłaby BARDZO mile widziana.

#2 ·
Zdecydowanie wygląda na problem z immobilizerem, ponieważ się kręci. Może to tylko zbieg okoliczności, ale problemem może być cewka wokół stacyjki, która nie odczytuje chipów. To częsta usterka i czasami wystarczy odłączyć przewód przy złączu i lekko skręcić piny szczypcami, aby uzyskać lepsze dopasowanie i lepsze połączenie. Jeśli skończysz kupując nową część, kup oryginalną Kia, ponieważ niektóre sprzedawane części nie działają.

#3 ·
Zdecydowanie wygląda na to, że to problem z immobilizerem, ponieważ się obraca. Może to tylko zbieg okoliczności, ale problemem może być cewka wokół stacyjki, która nie odczytuje chipów. Jest to częsta awaria, a czasami wystarczy odłączyć przewód przy złączu i lekko przekręcić piny szczypcami do długich nosów, aby uzyskać lepsze dopasowanie i lepsze połączenie. Jeśli skończysz kupować nową część, kup oryginalną Kia, ponieważ niektóre sprzedawane części nie działają,
Dziękuję za odpowiedź, doceniam to!

Czy uważasz, że gdyby to był problem, to kontrolka immobilizera na desce rozdzielczej by się zaświeciła?

Wyjąłem ponownie chip i porównałem 2 kluczyki (1 z chipem i 1 bez) i kontrolka zareagowała prawidłowo (tj. brak światła bez chipa i światło z chipem), więc to sprawia, że myślę, że cewka immobilizera działa prawidłowo?

I tak jutro się tym zajmę i zobaczę, czy to pomoże.

Jeszcze raz dziękuję!

#5 ·
Myślę, że jest coś jeszcze i klucz(e) to fałszywy trop.
Picanto Ex Common DIL zapaliłoby ikonę, gdyby był gotowy do uruchomienia, tj. klucz został rozpoznany.
Mój Sedona robi to samo.
Nie mogę powiedzieć, co by się stało, gdyby chip był uszkodzony/go nie było, ale wydaje się, że eksperymentowałeś i pokazałeś, że światło by się nie zapaliło.
Nie jestem pewien, co myśleć o tym, że światło znowu gaśnie, ale 30 sekund brzmi jak zaprogramowany okres i tak ma być.
Wiem dokładnie, co masz na myśli przez lutownicę, aby poluzować klej... chyba że stopiłeś się w chipie, bardzo wątpię, żebyś go uszkodził... i jeden zadziałał... choć raz.... chipy są w rzeczywistości dość wytrzymałe, firma, dla której pracowałem, dostarczała zestawy do spawania chipów w głupie klucze dla takich firm jak Ford i LDV.

Podsumowując, myślałbym, że brak rozruchu jest innym powodem i odpowiednio bym to zbadał.... paliwo, iskra itp.
Czy słyszysz pompę paliwa, gdy włączasz zapłon, powinna buczeć przez kilka sekund i się wyłączyć?
Czy masz dostęp do jakiegoś czytnika diagnostycznego?

#6 ·
Myślę, że jest coś innego i klucz(e) to czerwony śledź.
Picanto Ex Common DIL zapaliłoby ikonę, gdyby był gotowy do uruchomienia, tj. klucz został rozpoznany.
Mój Sedona robi to samo.
Nie mogę powiedzieć, co by się stało, gdyby chip był wadliwy/nie było go, ale wydajesz się eksperymentować i pokazałeś, że światło by się nie zapaliło.
Nie jestem pewien, co myśleć o ponownym zgaśnięciu światła, ale 30 sekund brzmi jak zaprogramowany okres i tak ma być.
Wiem dokładnie, co masz na myśli przez lutownicę, aby poluzować klej... chyba że stopiłeś się w chip, bardzo wątpię, żebyś uszkodził... i jeden zadziałał... choć raz.... chipy są w rzeczywistości dość solidne, firma, dla której kiedyś pracowałem, dostarczała zestawy do spawania chipów w głupie klucze dla takich firm jak Ford i LDV.

Podsumowując, pomyślałbym, że brak rozruchu jest innym powodem i odpowiednio go badał... paliwo, iskra itp.
Czy słyszysz pompę paliwa, gdy włączasz zapłon, powinna buczeć przez kilka sekund i się wyłączyć?
Czy masz dostęp do jakiegoś czytnika diagnostycznego?
Nie słyszę, jak pompa paliwa się uruchamia, więc możesz na coś wpaść.

Niestety nie mam dostępu. Czy są specyficzne dla Kia, czy też uniwersalne narzędzie diagnostyczne wystarczy? Nie sądzę, żebyś mógł polecić jeden?

#10 ·
Właściwie mam ten sam problem. Zapominam, że kluczyk jest w stacyjce i drzwi są zablokowane. Próbowałem otworzyć drzwi innymi kluczykami. Ostatnio poprosiłem mojego przyjaciela, aby jechał 2 godziny, żeby przynieść zapasowy kluczyk. Odpala i po dwóch dniach, w trakcie jazdy, nagle pokazuje mi wskaźnik kluczyka immobilizera i zatrzymuje się. Po pewnym czasie znowu odpala, ale nie może przyspieszyć i się poruszać. Przyjechał mechanik i kiedy sprawdził usterkę, okazało się, że to czujnik wału korbowego. Wymieniłem czujnik, ale problem nadal występuje. Myślę, że jesteśmy wprowadzani w błąd przez ECU. Prawdziwy problem, jak sądzę, tkwi w immobilizerze, ale mechanik się z tym nie zgadza. Proszę o jakieś sugestie, bardzo dziękuję.

#11 ·
Właściwie mam ten sam problem. Zapominam, że kluczyk jest w stacyjce i drzwi są zablokowane. Próbowałem otworzyć drzwi innymi kluczykami. Ostatnio poprosiłem mojego przyjaciela, aby przyjechał 2 godziny, żeby przynieść zapasowy kluczyk. Uruchamia się i po dwóch dniach, w trakcie jazdy, nagle pokazuje mi wskazanie kluczyka immobilizera i zatrzymuje się. Po pewnym czasie uruchamia się ponownie, ale nie może przyspieszyć i się poruszać, mechanik przyjechał i kiedy sprawdził usterkę, okazało się, że jest to czujnik wału korbowego, wymieniłem czujnik, ale problem nadal występuje, myślę, że jesteśmy wprowadzani w błąd przez komputer, prawdziwy problem, wierzę, że dotyczy immobilizera, ale mechanik się nie zgadza, proszę o jakieś sugestie, bardzo wdzięczny.
Właśnie wróciłem do mojego oryginalnego postu, ponieważ ten sam problem znowu się pojawił. Próbowałem różnych rzeczy, odłączając i podłączając ponownie, nie wymieniając niczego i ostatecznie (cudem, a nie dzięki mojemu wkładowi) samochód odpalił i od tego czasu działa dobrze! Do dzisiaj...

Przepraszam, że nie widziałem twojego komentarza do teraz - zwykle zaglądam na to forum tylko wtedy, gdy jest problem z jej samochodem.

Czy udało ci się to naprawić? Jeśli tak, czy możesz mi powiedzieć, jaki był rzeczywisty problem?

#12 ·
Czytam Twoje posty i mam Kia Sorento 2007 i w zeszłym roku zaczęło się to z tym problemem, wyłączaniem się podczas jazdy i zapalaniem się kontrolki immobilizera. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu samochód się uruchamia. W zeszłym roku Kia wymieniła czujnik wału korbowego, a usterka nadal występuje i powiedzieli, że to wada okablowania, ale ponieważ jest sporadyczna, znalezienie jej byłoby kosztowne i najlepiej poczekać, aż całkowicie się zepsuje. Z powodu holowania przyczepy kempingowej może wystąpić ryzyko wystąpienia tego problemu. Zastanawiam się również, czy immobilizer jest problemem, ale podczas diagnozowania pokazuje tylko wał korbowy lub pojedynczy czujnik! Czy ktoś może rzucić na to światło? Czy można odłączyć immobilizer, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje?

#14 ·
Dealer Kia będzie droższy niż niezależny elektryk samochodowy, który będzie miał doświadczenie w znalezieniu problemu. Immobilizer nie powinien powodować wyłączenia, tylko brak rozruchu
Dziękuję za odpowiedź. Czasami przy uruchomieniu odpali, ale od razu zgaśnie, potem się męczy, a potem odpala i jadę, ale sporadycznie gaśnie podczas jazdy. Kontrolka silnika się zapala, może na kilka dni, a potem gaśnie. Tak, Kia jest naprawdę droga, a lokalny warsztat powiedział, że nie ma sprzętu, aby to sprawdzić, więc może potrzebujesz kogoś z większym doświadczeniem w Kia. Po prostu dziwne, że nie można znaleźć problemu