Kia Owners Club Forum banner

Ostrzeżenie dotyczące tylnych pasów bezpieczeństwa...

1 reading
19K views 17 replies 16 participants last post by  sshari  
#1 ·
Czy ktoś jeszcze doświadcza ostrzeżenia o tylnym pasie bezpieczeństwa, a konkretnie środkowym siedzeniu? Kiedy mówię ostrzeżenie, pojawia się czerwone światło sugerujące, że ktoś tam siedzi bez zapiętego pasa, jednak tylne siedzenie jest całkowicie puste, więc żaden czujnik nacisku ani inny nie powinien się uruchomić.

#3 ·
Ten sam problem tutaj. Kiedy nikogo nie ma na tylnym siedzeniu, pokazuje, że środkowe siedzenie jest używane, ale bez zapiętego pasa, po około 20 sekundach znika i nie wydaje żadnego dźwięku ostrzegawczego. Kiedy ktoś jest z tyłu (nie na środkowym siedzeniu), będzie piszczeć z ostrzeżeniem, ale wydaje się również, że ostatecznie przestaje.

#4 ·
Tak, ja też tego doświadczyłem. Wolę mieć to schowane, niż martwić się czerwoną ikoną.

Nigdy nie wydało sygnału dźwiękowego ani nie ostrzegło mnie o tym poza małą czerwoną ikoną siedzenia, więc nie martwię się zbytnio, ponieważ nie ma to żadnego wpływu na jazdę, bezpieczeństwo ani inne funkcje, o ile mogę stwierdzić.

#15 ·
Wspomniałem o tym samym punkcie jakiś czas temu. Uważam, że każdy widzi czerwoną lampkę na desce rozdzielczej dla tylnego środkowego siedzenia. Wyłącza się automatycznie po krótkim czasie po rozpoczęciu jazdy.
Czy ostrzeżenie o tylnym pasie bezpieczeństwa kiedykolwiek piszczy? Mój tylko miga czerwoną ikoną pasów bezpieczeństwa, a następnie znika po 6 sekundach.

#10 ·
Rozmawiałem z technikiem, kiedy miałem przegląd po 30000 km. Z tyłu zewnętrznych siedzeń znajdują się czujniki, które wykrywają, czy siedzenie jest zajęte. Środkowe siedzenie nie ma czujnika, ale ma czujnik zapięcia pasów, który wykrywa, czy siedzenie jest zapięte, a następnie odpięte.

#11 ·
Miałem to, gdy było nowe, ale teraz zniknęło, czasami było wyzwalane przez etui na kabel PHEV toczące się na krawędzi siedziska w przestrzeni na nogi.
Najprostszym rozwiązaniem jest tania smycz dla psa lub po prostu zapięcie pasów bezpieczeństwa, jeśli rozprasza.
Mam nadzieję, że uspokoi się podczas użytkowania.

#13 ·
Czy ktoś jeszcze doświadcza ostrzeżenia o tylnym pasie bezpieczeństwa, a konkretnie o środkowym siedzeniu? Kiedy mówię ostrzeżenie, pojawia się czerwone światło sugerujące, że ktoś tam siedzi bez zapiętego pasa, jednak tylne siedzenie jest całkowicie puste, więc żaden czujnik nacisku ani inny nie powinien się uruchomić.
Mam ten sam problem, więc właśnie kupiłem przedłużacz pasa bezpieczeństwa, aby oszukać środkowy pas bezpieczeństwa, aby myślał, że jest cały czas zapięty.

#16 ·
Środkowy pas bezpieczeństwa ma tylko widoczne ostrzeżenie, które znika po kilku sekundach, nie ma czujnika nacisku jak zewnętrzne siedzenia. Mam zaślepkę we wszystkich tylnych pasach, więc nie otrzymuję żadnych widocznych ani dźwiękowych ostrzeżeń, jeśli umieszczę ładunek / paczkę na tylnych siedzeniach.

#17 ·
Środkowy pas bezpieczeństwa ma tylko widoczne ostrzeżenie, jak wspomniano, znika po kilku sekundach, nie ma czujnika ciśnienia jak zewnętrzne siedzenia. Mam pustą przestrzeń we wszystkich tylnych pasach, więc nie otrzymuję żadnych widocznych ani dźwiękowych ostrzeżeń, jeśli umieszczę ładunek / paczkę na tylnych siedzeniach.
Dziękuję