Kia Owners Club Forum banner

Ostrzeżenie o akumulatorze 12V w aplikacji Kia Connect, Kia Sportage PHEV

1.8K views 8 replies 5 participants last post by  henryclayton9  
#1 ·
Dziś rano aplikacja Kia Connect pokazuje to ostrzeżenie.
Kupiłem ten samochód mniej niż miesiąc temu (Kia zapewniła, że ma 1,5 roku, PHEV).
Regularnie jeżdżę autostradą 40+ mil w trybie HEV. Dziś rano po przejechaniu 20+ mil zaparkowałem i dostałem to. Samochód jedzie dobrze. Mój lokalny dealer (obsługuje moją drugą Kię i nie miał tego samochodu na sprzedaż, kiedy go kupiłem) chętnie na to spojrzy, ale jeśli nie zostaną znalezione żadne problemy, naliczy opłatę diagnostyczną w wysokości 180 £!. Dealer Kia, od którego kupiłem, oczywiście chętnie na to spojrzy, ale jest 60 mil od domu.
Czy ktoś miał ten problem?
Czy powinienem się tym martwić?
Dzięki za wszelkie rady.

#2 ·
Dziś rano aplikacja Kia Connect wyświetla to ostrzeżenie.
Kupiłem ten samochód mniej niż miesiąc temu (Kia zapewnia 1,5 roku, PHEV).
Regularnie jeżdżę autostradą ponad 40 mil w trybie HEV. Dziś rano, po przejechaniu ponad 20 mil, zaparkowałem i dostałem to. Samochód jedzie dobrze. Mój lokalny dealer (serwisuje moją drugą Kię i nie miał tego samochodu na sprzedaż, kiedy go kupiłem) chętnie na to spojrzy, ale jeśli nie zostaną znalezione żadne problemy, naliczy opłatę diagnostyczną w wysokości 180 £!. Dealer Kia, od którego kupiłem, oczywiście chętnie na to spojrzy, ale są 60 mil od domu.
Czy ktoś miał ten problem? Czy powinienem się tym martwić?
Dzięki za wszelkie rady.
Nie jest jasne, jakie jest ostrzeżenie, ale czy jest możliwe, że akumulator 12 V wymaga naładowania? Zakładam, że Twój model ma tę funkcję, do której dostęp uzyskuje się za pomocą przełącznika na desce rozdzielczej po prawej stronie kierownicy.

#4 ·
Nie martwiłbym się zbytnio pomarańczowym ostrzeżeniem, pojawia się ono sporadycznie, gdy akumulator potrzebuje doładowania. Na przykład. Może się tak zdarzyć, jeśli miałeś otwarte wszystkie drzwi podczas czyszczenia samochodu lub nie podłączałeś go przez jakiś czas. Czy w ogóle go podłączasz, czy używasz go tylko jako HEV?

PHEV ładuje 12 V w tym samym czasie, gdy ładowany jest główny akumulator po podłączeniu. Może również doładowywać w trybie HEV podczas używania rekuperacji. PHEV nie ma przycisku ładowania 12 V, tak jak HEV, ponieważ nie powinien go potrzebować.

#6 ·
Nie martwiłbym się zbytnio pomarańczowym ostrzeżeniem, pojawia się ono od czasu do czasu, gdy akumulator potrzebuje doładowania. Na przykład. Może się tak zdarzyć, jeśli miałeś otwarte wszystkie drzwi podczas czyszczenia samochodu lub nie podłączałeś go przez jakiś czas. Czy w ogóle go podłączasz, czy używasz go tylko jako HEV?

PHEV ładuje 12 V w tym samym czasie, gdy ładowany jest główny akumulator po podłączeniu. Może również doładowywać w trybie HEV podczas korzystania z rekuperacji. PHEV nie ma przycisku ładowania 12 V, tak jak HEV, ponieważ nie powinien go potrzebować.
Tak, to wszystko ma sens. Mogłem mówić tylko z własnego doświadczenia.

#5 ·
Dzięki OldDrongo. Dobrze wiedzieć, że również otrzymujesz to ostrzeżenie. Nie mam domowej ładowarki do wtyczki (dostanę w przyszłości). Jeżdżę nim jak HEV. Mogę spróbować trybu sportowego, aby naładować baterię hybrydową i zobaczyć, co się stanie, lub naładować ją w publicznym gniazdku.

#9 ·
Dziś rano aplikacja Kia Connect pokazuje to ostrzeżenie.
Kupiłem ten samochód mniej niż miesiąc temu (Kia zapewniła 1,5 roku, PHEV).
Regularnie jeżdżę autostradą ponad 40 mil w trybie HEV. Dziś rano po przejechaniu ponad 20 mil zaparkowałem i dostałem to. Samochód jedzie dobrze. Mój lokalny dealer (obsługuje mojego innego Kia i nie miał tego samochodu na sprzedaż, kiedy go kupiłem) chętnie na to spojrzy, ale jeśli nie zostaną znalezione żadne problemy, naliczy opłatę diagnostyczną w wysokości 180 funtów!. Dealer Kia, od którego kupiłem, oczywiście chętnie na to spojrzy, ale są 60 mil od domu.
Czy ktoś miał ten problem? Czy powinienem się tym martwić?
Dzięki za wszelkie rady.
Mam e-Niro. Aplikacja stale wyświetla ostrzeżenie 12 V. Inżynier u dealera mówi, żeby zignorować.