Dla tych, którzy nie doświadczają problemów z ładowaniem - skąd wiesz, że cały czas utrzymuje się na poziomie 7 kW?
Zauważyłem to dopiero po dodaniu zewnętrznego sprzętu i oprogramowania monitorującego do zasilania mojego Zappi.
Aplikacja Octopus pokazuje tylko zużycie dla całego domu, w 30-minutowych segmentach na wykresie.
Aplikacja Zappi pokazuje tylko chwilowe zużycie i wykres danych historycznych o niskiej rozdzielczości.
Patrząc na oba te źródła, nawet gdy wiem na pewno, że prędkość ładowania spadła, trudno jest dostrzec jakikolwiek problem.
Używam monitora energii Shelly EM, a nawet wykresy w aplikacji Shelly utrudniają ustalenie, co dokładnie się dzieje.
Mam dane Shelly w Home Assistant, a wykresy tutaj pokazują dokładnie, jaka jest prędkość ładowania. Mogę "powiększyć" krótki okres czasu i jest oczywiste, co się dzieje
Wykres ładowania w aplikacji Myenergi (Zappi) wyraźnie pokazuje skokową zmianę prędkości ładowania z 7,2 do 1,4 kW, a ponieważ okres czasu wynosi godziny, łatwo jest zobaczyć przybliżone okresy. Dealer z radością zaakceptował "dowody"
IOG nie ładuje tylko w półgodzinnych okresach, jeśli przydzielony jest długi okres, jest on ustawiony w Zappi jako jedno ciągłe "doładowanie".
Octopus nie ustawia niskiej prędkości ładowania, wydają tylko instrukcje doładowania do Zappi i zawsze są one z pełną mocą (7,2 kW).
Moją ostatnią opłatą było pojedyncze zaplanowane ładowanie nocne z pełną mocą (tj. bez użycia IOG) Prędkość ładowania wynosiła 7,2 przez około 2 godziny, a następnie spadła do 1,4, mimo że ładowarka nadal oferowała samochodowi pełną moc. Nic więc wspólnego z kontrolą Octopus, nic wspólnego z przerwami w ładowaniu, nic wspólnego z prędkościami ładowania ustawionymi przez Zappi.
Dealer sprawdził teraz i ponownie zamontował ICCU oraz przeprowadził długie ładowanie przy 11 kW, aby sprawdzić, czy nie ma problemów termicznych. Na prośbę dealera rozładowuję teraz akumulator i spróbuję długiego, nieokreślonego ładowania przy 7,2 kW, aby zobaczyć, co się stanie.