Trzymam kciuki...
Miałem to na ekranie pod koniec września.
Co dla mnie oznacza, że aktualizacje OTA są już dostępne. Ale nie mogłem zrozumieć, co się zmieniło... 🤷♂️
Sądzę, że mogą to być aktualizacje OTA rzeczy związanych z obsługą pojazdu, ustawienia parametrów, np. monitorowanie ładowania i tym podobne (wskazówka: '
Niektóre ustawienia mogą nie być stosowane podczas jazdy').
Aktualizacje OTA Map/Nav to dość duża ilość danych i - w starszych jednostkach Nav - o ile w jednostce nie ma dużo wolnej pamięci, nie widzę, jak można je przechowywać, weryfikować, a następnie stosować.
Dla OTA tego typu systemów zwykłym mechanizmem jest posiadanie wolnej pamięci, do której ładujesz aktualizację, a następnie sumą kontrolną ją weryfikujesz, a następnie przesyłasz do obszaru pamięci operacyjnej i uruchamiasz ponownie. Obecny mechanizm używania karty SD załadowanej różnymi nowymi SW/zbiorami danych, które są aktualizowane jeden po drugim z karty, wskazuje na to, że w jednostce nie ma zbyt wiele wolnej pamięci.
Wraz ze spadkiem kosztów pamięci jest całkiem możliwe, że nowsze jednostki Nav mają wolną pojemność pamięci do aktualizacji OTA, ale nie widzę, żeby miało to wkrótce trafić do starszych jednostek.