Kia Owners Club Forum banner
Status
Not open for further replies.

Aktualizacje oprogramowania DIY w końcu nadchodzą!

236K views 1.6K replies 87 participants last post by  mr.macspot  
#1 · (Edited)
Zatem, pomimo wszystkich komentarzy ze strony Kia CS, że nie ma planów, aby pozwolić nam na samodzielną aktualizację naszych systemów nawigacji satelitarnej / informacyjno-rozrywkowych, w końcu wydaje się, że Kia dostrzegła światło i w końcu są tuż za rogiem, ponieważ Europa została dodana do listy regionów/krajów w rozwijanej liście. Możesz również zobaczyć wszystkie języki, które będą teraz obsługiwane, klikając język angielski w prawym rozwijanym menu.

#4 ·
Nie będę wstrzymywał oddechu. :rolleyes: Europa pojawiła się kilka razy wcześniej, z wiadomością powitalną i po angielsku, ale szybko została wycofana.
To było na samym początku, kiedy strona została po raz pierwszy ogłoszona, prawdopodobnie przedwcześnie, a krótko potem każdy kraj poza USA został usunięty. Od tego czasu dodano szereg krajów / regionów, jeden po drugim, Kanada, Australia, Nowa Zelandia, Bliski Wschód i Turcja, a ostatnim była Rosja.

Fakt, że zadali sobie trud przetłumaczenia instrukcji na kilkanaście lub więcej języków europejskich, mówi mi, że to w końcu prawdziwa rzecz.

#7 ·
Trzymam kciuki...

Miałem to na ekranie pod koniec września.

Co dla mnie oznacza, że aktualizacje OTA są już dostępne. Ale nie mogłem zrozumieć, co się zmieniło... 🤷‍♂️
Sądzę, że mogą to być aktualizacje OTA rzeczy związanych z obsługą pojazdu, ustawienia parametrów, np. monitorowanie ładowania i tym podobne (wskazówka: 'Niektóre ustawienia mogą nie być stosowane podczas jazdy').

Aktualizacje OTA Map/Nav to dość duża ilość danych i - w starszych jednostkach Nav - o ile w jednostce nie ma dużo wolnej pamięci, nie widzę, jak można je przechowywać, weryfikować, a następnie stosować.

Dla OTA tego typu systemów zwykłym mechanizmem jest posiadanie wolnej pamięci, do której ładujesz aktualizację, a następnie sumą kontrolną ją weryfikujesz, a następnie przesyłasz do obszaru pamięci operacyjnej i uruchamiasz ponownie. Obecny mechanizm używania karty SD załadowanej różnymi nowymi SW/zbiorami danych, które są aktualizowane jeden po drugim z karty, wskazuje na to, że w jednostce nie ma zbyt wiele wolnej pamięci.

Wraz ze spadkiem kosztów pamięci jest całkiem możliwe, że nowsze jednostki Nav mają wolną pojemność pamięci do aktualizacji OTA, ale nie widzę, żeby miało to wkrótce trafić do starszych jednostek.

Save
#18 ·
Czy to zadziała w Wielkiej Brytanii?
Do czasu oficjalnego uruchomienia nie będziemy tego wiedzieć na pewno, ale najlepsze przypuszczenie to tak. Ale jak wspomniałem wcześniej, Europa pojawiła się już wcześniej na stronie pobierania, a następnie została usunięta, nie będę pokładał w tym zbyt dużych nadziei.

#20 ·
Europa pojawiła się wczoraj na stronie internetowej, ale dzisiaj zniknęła i nie można znaleźć żadnego ogłoszenia o wielkim otwarciu.
Tak, wygląda na to, że zniknęła (na razie) - miejmy nadzieję, że w trakcie dodawania Europy... bardzo w to wątpię... szkoda

Save
#24 ·
To zdarzyło się już kilka razy, Europa pojawia się na krótko, a potem znika. Ci z was, którzy wstrzymywali oddech, mogą znowu odetchnąć. :rolleyes:
Tak naprawdę tylko raz. Kiedy strona została uruchomiona po raz pierwszy, lista rozwijana była pełna, w tym Europa. Potem praktycznie wszystko zniknęło i regiony były dodawane jeden po drugim.

#23 ·
Przynajmniej podstawowe adresy URL dla różnych stron UE wciąż tam są, tj. EU/E1, EU/DE, EU/NL itp. itd., chociaż jeśli po prostu wpiszesz update.kia.com, nadal próbuje przekierować do strony dla Twojego konkretnego kraju, tj. IE/EN/Main i zamiast poprawnego komunikatu o błędzie wyświetla "message.errorPageText.title" i "message.errorPageText.desc", co jest po prostu bardzo niestarannym kodowaniem :) Zaczynam myśleć, że niektórzy z twórców stron internetowych Kia zostali zrekrutowani do grania w Squid Games na tym etapie.

#27 ·
Cokolwiek się dzieje, to niesamowicie niechlujne ze strony web developerów Kia, że bawią się w ten sposób z działającym systemem, wypuszczając aktualizacje, które najwyraźniej nie są gotowe do produkcji. Niezadowolony.

W każdym razie, według naszego rosyjskiego przyjaciela na innym forum, duża aktualizacja ma się pojawić 8 listopada, więc ....

#28 ·
Cokolwiek się dzieje, to niesamowicie niechlujne ze strony web developerów Kia, że bawią się w ten sposób z działającym systemem, wypuszczając aktualizacje, które najwyraźniej nie są gotowe do produkcji. Niezadowolony.

W każdym razie, według naszego rosyjskiego przyjaciela na innym forum, duża aktualizacja ma się pojawić 8 listopada, więc ....
Całkowicie się zgadzam. Ktokolwiek jest odpowiedzialny, musi zostać wyrzucony..

#29 ·
Właśnie kupiłem moje e-niro po wymianie mojego Volvo XC70 - Przez wiele lat aktualizowałem mapę Volvo, pobierając aktualizację na pamięć USB i aktualizując z USB podczas jazdy. Zajmuje to trochę czasu i oczywiście system nawigacji nie może być używany podczas aktualizacji, ale działa. Mam nadzieję, że Kia doprowadzi swój system do porządku, ponieważ chcę, aby moje mapy były aktualne, jeśli to możliwe - Volvo aktualizowało do 4 razy w roku.

#35 ·
Ale jest wersja eur 14. Czy nie wiedzieli o tym podczas aktualizacji?
O tak, wiedziałem i specjalnie prosiłem, żeby upewnili się, że to właśnie zostało załadowane, ale nie mogli tego znaleźć 🙄

Jednak z tego, co słyszałem, EUR.14 nie naprawia żadnego z problemów, które mam z Nav i nie naprawia problemu z horyzontem, który wprowadził EUR.13.

Save
#41 ·
Save
#43 ·
  • Like
Reactions: fenegroni
Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.