Kia Owners Club Forum banner

Błąd lub zablokowanie czujnika ultradźwiękowego

1 reading
23K views 23 replies 12 participants last post by  themadsinger  
#1 ·
2022 Sportage HEV GT Line S

Czy komuś jeszcze wyświetlił się komunikat "Błąd czujnika ultradźwiękowego lub blokada"? To dość irytujące, pojawia się w wolno poruszającym się ruchu.
Sprawdziłem wszystkie czujniki parkowania, brak widocznych przeszkód i dobrze je wytarłem, bez różnicy. Jest tak od około tygodnia.

Wszelkie sugestie będą mile widziane, zanim zabiorę to do dealera.

Dzięki

#6 ·
Dzięki za odpowiedź, chłopaki. Przetarłem panel na dolnej przedniej osłonie chłodnicy, ponownie, niezbyt pokryty brudem.

Komunikat o błędzie nadal się pojawia.

Nie wygląda też na coś, co można łatwo usunąć.

#9 ·
Dzięki za odpowiedź, chłopaki. Przetarłem panel na dolnej przedniej kratce, znowu, nie pokryty dużą ilością brudu.

Komunikat o błędzie nadal się pojawia.

Nie wygląda też na coś, co można łatwo usunąć.
Spójrz za nim od spodu. Może być coś faktycznie przed czujnikiem, osłona ma tylko chronić czujnik.
Ponieważ są poważnie drogie.

#10 ·
Dołączam do tego wątku, ponieważ miałem ten sam błąd w moim GT line S HEV.
Oddałem wczoraj samochód do serwisu i sprawdzenia.
Wynik jest niepomocny. Nie mogą znaleźć żadnej usterki elektronicznej ani kodu błędu, więc oni (Kia) nie chcą/nie mogą pomóc. Potwierdzili, że wiele Sportage'ów przyjechało z tym samym problemem i wymiana czujników nie pomogła. Dealer zgłosił problem do działu technicznego @ Kia, ale nie mogli mi dać żadnej pewności, że czujniki kiedykolwiek zostaną naprawione.
Zadzwoniłem do obsługi klienta Kia UK, pozwalając im zbadać sprawę. Ta sama odpowiedź (umywanie rąk).
Mam więc samochód z najwyższej półki bez działających przednich czujników i obsługę klienta, która ocenia 1 na 10.
Następnym razem wrócę do VW lub BMW.

Byłbym zainteresowany dowiedzeniem się, kto jeszcze ma te same problemy.

Derek

#11 ·
Dołączam do tego wątku, ponieważ miałem ten sam błąd w moim GT line S HEV.
Oddałem wczoraj samochód do serwisu i sprawdzenia.
Wynik jest niepomocny. Nie mogą znaleźć żadnej usterki elektronicznej ani kodu błędu, więc oni (Kia) nie chcą/nie mogą pomóc. Potwierdzili, że wiele Sportage'ów przyjechało z tym samym problemem i wymiana czujników nie pomogła. Dealer zgłosił problem do działu technicznego @ Kia, ale nie mogli mi dać żadnej pewności, że czujniki kiedykolwiek zostaną naprawione.
Zadzwoniłem do obsługi klienta Kia UK, pozwalając im na zbadanie sprawy. Ta sama odpowiedź (umywanie rąk).
Mam więc samochód z najwyższą specyfikacją bez działających przednich czujników i obsługę klienta, która ocenia 1 na 10.
Następnym razem wrócę do VW lub BMW.

Byłbym zainteresowany dowiedzeniem się, kto jeszcze ma te same problemy.

Derek

derek
Miałem ten sam problem wczoraj podczas jazdy. Wyczyściłem wszystkie czujniki, ale nadal występuje. Zamierzam zadzwonić do serwisu dziś rano, ponieważ czujniki nie działają. Kiedy zaparkowałem blisko drzwi garażowych, czujniki nie działały. Czytając wszystkie posty, czuję się dość zniechęcony do rozwiązania problemu.

#13 ·
Aby zaktualizować wszystkich.
Błąd czujnika wydaje się zniknął. Nie pojawił się w ciągu ostatniego miesiąca. Nic nie zrobiłem, żeby to naprawić, nie myłem nawet samochodu od mojego ostatniego postu.
Zastanawiam się, czy oprogramowanie zaktualizowało się samo, nie robiłem żadnej ręcznej aktualizacji.
Zrobiłem kilka długich przejazdów, około 160 mil w obie strony na lotniska w tym czasie.
Zaktualizuję dalej, jeśli coś się zmieni.

#14 ·
Aby zaktualizować wszystkich.
Błąd czujnika wydaje się zniknął. Nie pojawił się w ciągu ostatniego miesiąca. Nic nie zrobiłem, żeby to naprawić, nie myłem nawet samochodu od czasu mojego ostatniego posta.
Zastanawiam się, czy oprogramowanie zaktualizowało się samo, nie robiłem żadnej ręcznej aktualizacji.
Zrobiłem kilka długich przejazdów, około 160 mil w obie strony na lotniska w tym czasie.
Zaktualizuję dalej, jeśli coś się zmieni.
Żadna aktualizacja OTA nie zostanie zainstalowana bez Twojej zgody. Jak również OTA jest tylko dla nawigacji.