Kia Owners Club Forum banner

Sorento AWD nie działa - Moja dotychczasowa podróż ...

188 views 1 reply 1 participant last post by  trshimwell  
#1 ·
Cześć Wszystkim.

Wiem, że było to omawiane wielokrotnie na wątku, ale mam problem ze znalezieniem jednoznacznych odpowiedzi.

Samochód - 2014 KX2 2.2 Manual. 92000 mil

Problem - NAPĘD NA CZTERY KOŁA NIE działa. Nie włącza się automatycznie, gdy utknę, ani po naciśnięciu przycisku LOCK. Wiem to, ponieważ ciągle utykam w polu (holuję nim przyczepy do siana i konie). Działał w listopadzie, ale od tego czasu nie.

Zabrałem go do specjalisty od napędu na 4 koła, ponieważ chciałem poznać opinię przed wydaniem £££ na nowe sprzęgło lub diagnostykę KIA.

Prace wykonane tam -

• Usunięto i wyczyszczono sprzęgło / pompę / silnik 4x4. Zamontowano ponownie i napełniono nowym olejem. Powiedziano, że prawie nie było w nim oleju, a to, co było, wyglądało na stare.
  • Sprawdzono, czy uziemienie i zasilanie są w porządku, a następnie przetestowano pompę, która działa z oddzielnym zasilaniem i uziemieniem.
  • Kody błędów:
P1831 Przeciążenie termiczne sprzęgła
P1832 Wyłączenie z powodu przeciążenia termicznego sprzęgła

Przy prędkości koła w miejscu odczyty są nieprawidłowe - RR odczyt 1083 mph - jednak odczyt poprawny podczas jazdy.

Patrząc na link od kia (nie wolno mi go zamieszczać .....)

Informacje o pracy od KIA - sugerują, że potrzebne jest nowe sprzęgło

Jednak - Mechanik informuje, że tylne koło obróciło się o 1/2 obrotu po włączeniu "lock" przed pojawieniem się kodów, a także brak wiórów w oleju - więc skłoniłoby mnie to do uwierzenia, że ​​spaw wewnątrz sprzęgła jest nienaruszony, a wielowypusty OK?

Rozmawiając z moim warsztatem KIA - mówią, że potrzebne będzie nowe sprzęgło - nigdy wcześniej nie spotkałem się z problemem czujnika prędkości.

Prawdopodobnie muszę po prostu wymienić sprzęgło, jednak moje myśli prowadzą mnie do przekonania, że ​​błędny odczyt z tylnego czujnika prędkości powoduje wyłączenie termiczne - więc jeśli mógłbym to naprawić, to by zadziałało?

Brak ostrzeżeń / kodów ABS / ESP, więc wydaje się, że czujnik jest nienaruszony.

Czy ktoś ma z tym doświadczenie i może zaoferować jakieś rady / słowa mądrości, zanim ugryzę się w język i wymienię sprzęgło. Jest zarezerwowany w Kia na początek września na diagnostykę, ale prawdopodobnie zleciłem wykonanie pracy gdzie indziej.

Mogę zdobyć sprzęgło za 259 £, więc nie jest tak źle, ale nie chcę go wymieniać, jeśli nie muszę i jeśli tak naprawdę nie rozwiąże problemu: