Podobnie jak
@Ken Gillam moja odpowiedź jest taka, że mam mojego Soula od maja 2021 roku i nie miałem żadnych problemów z ładowaniem AC.
Poza różnicą, że 11kW wykorzystuje wbudowaną ładowarkę skonfigurowaną dla 3 faz (więc to znacząca różnica), każda faza przenosi tylko 16 amperów przy 11kW, podczas gdy ładowanie 7kW to jedna faza przenosząca 32A. Oba rodzaje ładowania mogą mieć problemy z różnych powodów. Jeśli warsztat miałby włożyć samochód do ładowarki 11kW, uruchomi inny proces.
Nie sądzę, aby trudności z ładowaniem EV3 były w ogóle typowe dla EV. Sporo z nas z Kia EV również było na innych forach EV. Zarówno tutaj, w Kia, jak i gdzie indziej, głównym wspólnym wątkiem były akumulatory 12V. Oczywiście każdy producent (widziany na innych forach EV) wydaje się również mieć swoje główne problemy: zautomatyzowane zachowania, nawigacja, hałasy itp.
Ogólnie rzecz biorąc, w ciągu 4 lat obserwowania tych forów, wydaje się, że marka Kia radzi sobie całkiem dobrze. Nasz Kia Soul nigdy nie doświadczył żadnych trudności z ładowaniem 7kW AC. Jest to samochód, który może ładować tylko przy 7kW AC, więc technologia ładowania będzie prostsza. Nie mogę również ładować w domu, więc dochodzi dodatkowy czynnik, że użyłem znacznie więcej wariantów ładowania AC i szybkiego niż wielu właścicieli ładujących w domu. Nigdy nie miałem problemu przy 7kW.
To w naturze tak wielu wczesnych właścicieli EV, że
mają ładowanie w domu, a sporo z nich korzysta z systemów, które obejmują PV i/lub magazynowanie energii w akumulatorach i/lub inteligentne taryfy... to wszystko czasami zaciemnia obraz, ponieważ ludzie mają problemy, które mogą obejmować harmonogramy w samochodzie do ładowania i harmonogramy na wallboxie oraz harmonogramy od ich dostawcy energii.
Jeśli była jedna rzecz, którą zauważyłem w modelach sprzed EV3, to było to pozorne irracjonalne zachowanie harmonogramów ładowania ludzi w samochodzie - możliwy konflikt tego, co samochód ustawił lub co aplikacje w rękach dwóch użytkowników ustawiły?
Drugą rzeczą jest to, że chociaż fora są doskonałe do kontaktowania się z nami właścicielami i dostrzegania typowych problemów, istnieje tendencja do tego, że problemy wydają się być bardziej powszechne, niż są w rzeczywistości. Akumulator 12V jest tego dobrym przykładem. Ludzie robią sobie trudności, aby szukać i publikować, jeśli mają problem, ale nie jeśli go nie mają.
Nie wiemy, ile osób nigdy nie miało problemu z 12V - ja nie miałem, a mój samochód stoi na ulicy przez wiele dni, być może tygodni i może być ładowany tylko 1-3 razy w miesiącu.
Oczywiście EV3 doświadczył kilku dość powszechnych problemów, być może projektu, ale bardziej prawdopodobne jest tolerancja projektu
lub tolerancja komponentów lub problem z partią produkcyjną. Prawdopodobnie znaczna większość nie doświadcza żadnych problemów, w przeciwnym razie twoi dealerzy byliby o wiele bardziej zorientowani (chyba że kłamią!)
Wspaniałą rzeczą w forach takich jak to i speakev jest to, że łączą właścicieli i dostrzegamy wspólne problemy. Zazwyczaj pokazuje to brak wiedzy dealerów, ale uczciwie, dealer Kia nie jest jak Tesla z jedynym skupieniem się na EV - jeśli dealer sprzeda 30 EV3 w miesiącu, a problem jest czymś w rodzaju 1 na 50 lub 100, nie będą mieli takiej samej jasności, która wydaje się tu oczywista. Oczywiście Kia UK i globalnie ma obowiązek być szczerym wobec dealerów w kwestii problemów, które są zgłaszane... Właśnie tam, moim zdaniem, sprawy się psują. To wszystko jest bardzo dobre, aby mieć coś w rodzaju "bazy wiedzy" usterek, ale potrzebujesz również sposobu na łączenie kropek z problemami, które są zgłaszane, które nie mają znanych rozwiązań. Problem polega na tym, że tak wiele organizacji woli podejście "nikt inny nie ma problemów" niż uczciwość mówienia "nowe dla nas, ale centrala obserwuje wzór tego, co wygląda na podobne problemy i bada go".